luni, 8 octombrie 2018

Trebuie sa avem grija la nivelul de colesterol


Cu totii am auzit despre colesterol si despre pericolele aduse daca ajunge la un nivel ridicat, motiv pentru care este important sa luam toate masurile necesare pentru a evita problemele. Adevarul despre colesterol este ca acesta poate sa atraga mari probleme de sanatate si au fost efectuate multe studii care sa ateste acest lucru, motiv pentru care este important ca orice persoana sa cunoasca care sunt simptomele, cauzele, factorii de risc si modalitatile de prevenire, astfel incat sa nu aiba de-a face cu bataile de cap.

Colesterolul reprezinta o substanta care se gaseste in lipidele din sange si este necesar corpului pentru construirea unor celule noi sanatoase, insa valorile ridicate pot duce la favorizarea dezvoltarii afectiunilor sangelui. Asadar, vor aparea depozite de grasimi in vasele de sange, iar acestea vor duce la ingreunarea circulatiei, motiv pentru care inima nu mai este la fel de bine oxigenata.

Care sunt simptomele?
Din nefericire nu exista simptome pentru astfel de probleme, iar singura modalitate prin care se poate detecta nivelul colesterolului este printr-un test al sangelui. Astfel, totul se efectueaza in cabinetele de specialitate si se recomanda ca procedura sa fie reluata la fiecare cativa ani, in functie de fiecare situatie in parte.

Diferite cauze
Colesterolul este transportat prin sange si este atasat proteinelor, iar aceasta combinatie este cunoscuta si sub numele de lipoproteine. Astfel, printre cauze putem aminti lipsa activitatii, obezitatea, insa nu trebuie omisi nici factorii genetici care pot cantari mult in anumite conditii, motiv pentru care totul nu se rezuma la puterea de decizie a unei persoane.

Factori de risc
La factorii de risc pot fi facute mai multe precizari, incepand de la planul alimentar, care cantareste foarte mult. Aici putem aminti de consumul de mancaruri bogate in colesterol precum carnea rosie, grasimile animale si nu numai, insa si obezitatea reprezinta un factor de care ar trebui sa tina cont oricine, astfel ca este ideal ca greutatea sa se pastreze in limitele normale.

Si lipsa activitatii fizice conteaza foarte mult, motiv pentru care este ideal sa includem in programul nostru cat mai multa miscare, indiferent de tipul sau. De asemenea si fumatul poate afecta peretii vaselor de sange si favorizeaza acumularea depozitelor de grasime, astfel ca va creste valoarea colesterolului. Nu in ultimul rand, anumite afectiuni precum diabetul pot avea acelasi efect negativ, astfel ca asigurarea sanatatii ar trebui sa reprezinte o preocupare pentru fiecare persoana.

Prevenire
Adevarul despre colesterol este ca pot fi luate si diferite masuri, iar aici putem aminti de consumul de fructe si legume, alaturi de moderarea consumului de grasimi animale, renuntarea la fumat, practicarea oricarui sport, evitarea consumului de alcool si nu numai, asa ca schimbarile pot incepe a fi facute chiar acum.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu